Tercüme

Tâcü’r-resâil ve minhâcü’l-vesâil

Yazar : İlmî Kadızâde

Detaylar

Katalog Türü Siyaset
Eser Numarası 610
Eser Adı Tâcü’r-resâil ve minhâcü’l-vesâil
Müellif Tam Künyesi Mehmed İlmî b. Mustafa el-Halvetî el-Amâsî
Müellif Bilinen Kısa Adı İlmî; Kadızâde
Yüzyıl (Hicri) 11.
Yüzyıl (Miladi) 17.
Vefat Tarihi Hicri 1045
Vefat Tarihi Miladi 1635
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Hacı Mahmud Efendi
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 01926
Varak Numarası 1b-160b vr.
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Tercüme
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Takıyyüddin İbn Teymiyye'nin (ö. 728/1328) Siyâsetü’ş-şer’iyye fî ıslâhi’r-râ’î ve’r-ra’iyye adlı Arapça eserinin genişletilmiş Türkçe tercümesidir. Mütercimin bu eseri, İbn Teymiyye’nin es-Siyasetü’şşer‘iyye fi ıslâhi’r-ra‘í ve’r-ra‘iyye'nin Âşık Çelebî tarafından yapılan ve Sultan II. Selim'e sunulan Türkçe bir başka tercümesi olan Mi‘râcü’l-ayâle ve minhâcü’l-adâle adlı eserle metin olarak benzerlik göstermektedir. Detaylıca inlendiğinde Tâcü'r-resâil'in metni, girişindeki mütercim tarafından yapılan birkaç değişiklik dışında Âşık Çelebî'nin Mi‘râcü’l-ayâle ve minhâcü’l-adâle adlı eseri ile tamamen aynıdır.
Eserin Konu Başlıkları Sûret-i dâvetnâme-i İskender ve tercümesi; Mütercimin mukaddimesi. Fasıl: [vilâyet (valilik], kadılık ve kadılık âdâbı. Fasıl: Vilâyetten maksudun marifetine ârif olmak, emanet, sultânın malları, sadaka malları, fey' malları (arazileri), malların kısımları (üç kısım), masraflar, Dördüncü kısım: İhtiyaç sahipleri. Fasıl: İnsanlara arasında adaletle hükmetmek, cihad ve yol kesiciler, meşru katlin kılıç ile boyna vurulmasıdır, savaşmak ve sefer emrine uymayanların cezası, hadler: zinanın cezası, içki cezası, Allah ve resulüne isyan edenler (asi) cezası; kamçı ile vurmanın meşruiyeti, vacipleri terketmenin hükmü, kasten adam öldürme ve kısas, beddua, iftira cezası, malların hükümleri (miras taksimi), müşavereyi ihtiyaç görmemek, valiliğin dini hükmü. [tercümenin sonu) Hz. Peygamber'in Hristiyanlar ile yaptığı ahidnâme ve bunun türkçe tercüme ve tefsiri: Şam ve Halep Hristiyanları'nın Hz. Ömer'e gönderdikleri Ahidnâme, tercüme ve tefsiri. Araziler: Harâc ve öşür arazileri, ormanlar, bataklık ve sazlıklar. Aristotales'in İskender'e savaş konularıyla ilgili yazdığı risalenin kırk bab üzere tertibi. Hâtime: vezirlik ve rükünleri, hatmü'l-hitâm (dua).
Notlar Eserin intihal olduğuna dair tespitte bulunan bir başka çalışma için bkz. Derin Terzioğlu, “Bir tercüme ve bir intihal vakası: Ya da İbn Teymiyye’nin Siyasetü’ş-şer‘iyye’sini Osmanlıcaya kim(ler) nasıl aktardı?” Journal of Turkish Studies/Türklük Bilgisi Araştırmaları Dergisi 31/II (2007): 247-275.
Sınıflama (Siyaset Alanı Sınıflaması) Fıkıh