Telif

el-'İkdü’l-ferîd li-meliki’s-saîd

Yazar : Ebû Sâlim en-Nasîbî İbn Talha

Detaylar

Katalog Türü Siyaset
Eser Numarası 348
Eser Adı el-'İkdü’l-ferîd li-meliki’s-saîd
Müellif Tam Künyesi Kemâlüddîn Ebû Sâlim Muhammed b. Talha b. Muhammed el-Ceffâr en-Nasîbî en-Nasîbînî
Müellif Bilinen Kısa Adı Ebû Sâlim en-Nasîbî; İbn Talha
Yüzyıl (Hicri) 7.
Yüzyıl (Miladi) 13.
Vefat Tarihi Hicri 652
Vefat Tarihi Miladi 1254
Dil Arapça
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Ayasofya
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 04146
Varak Numarası 1b-142b vr.
Hattat-Müstensih Muhammed b. Ebî Bekr el-Vâiz Vâlidü'l-acemî?
Yazma İstinsah Tarih 0806H
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eser Eyyûbî hükümdarı Melik Saîd'e ithafen kaleme alınmış olup dinî, siyâsî ve ahlâki konuları ihtiva etmektedir. Bir mukaddime, dört kaide ve bir hâtimeden müteşekkildir. Müellif mukaddime bölümünde kitaptan beklenilen amaç, mütalaasının hikmeti ve onu okumaya teşvik vb. konulara değinir. İlk bölümde ağırlıklı olarak güzel ahlak ile ilgili on bab ve her babta bir hâtimeye; ikinci bölümde kendi içinde iki bab halinde saltanat ve vilâyete; üçüncü bölümde şerîat başlığı altında fetva, kaza, hisbe ve vakıflara; dördüncü bölümde ise ibadetler, suçlar (cinâyât) vb. konular altında çeşitli meseleler (sual) ve bunların cevaplarına değinilmiştir.
Eserin Konu Başlıkları Mukaddime: Birinci kaide: Ahlak. 1-5. Bab: Akıl ve tevhid; sabrın övülmesi ve aceleciliğin kötülenmesi; şükür, şükrün övülmesi ve nankörlüğün kötülenmesi; meşveret, bereketi ve terki; adalet ve insaf, zulüm ve adaletsizliğin kötülenmesi. 6-10. Bab: İttifak ve itilaf, şikak ve ihtilaf; vefa ve vefasızlğın kötülenmesi; fırsatlardan yararlanmak, gevşekliğin ve gafletin kötülenmesi; affetme ve iyilik yapmak, tasaları giderme; doğruluk ve yalanın kötülenmesi. İkinci kaide: Saltanat ve vilâyet. 1. Bab: Saltanat ve sultânın vasıfları ve görevleri. 2. Bab: Valilik ve yöneticilerin görevleri: vezirlik, inşa ve yazışmalar, asker ve ordu, hazine (divânü'l-emvâl) ve diğer birimler. Üçüncü kaide: Şerîat ve diyanet. 1. Rükün: Fetvalar. 2. Rükün: Kaza (mahkeme). 3. Rükün: Hisbe. 4. Rükün: Vakıflar. Dördüncü kaide: [İbadetler, suçlar (cinâyât) vb. konular altında çeşitli meseleler (sual) ve bunların cevapları]. [Hâtime: Nasihat (vasiyet)].
Eserin Telif Tarihi [Muharrem] 0610H'den sonra
Notlar 1. İbn Talha'nın bu eseriyle baş tarafları aynı adı taşıyan ve Endülüslü alim ve şair olan İbn Abdürabbih (Ebû Ömer Şihâbüddîn Ahmed b. Muhammed b. Abdirabbih b. Habîb el-Kurtubî el-Endelüsî (ö. 328/940)) tarafından kaleme alınan el-İkdü’l-ferîd adlı eser birbiriyle karıştırılmamalıdır. İbn Abdürabbih'in bu eseri de siyaset konularını ihtiva etmektedir. 2. Eser hakkında detaylı bilgi için bkz. ALİ ÖNGÜL, "EBÛ SÂLİM en-NASÎBÎ", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/ebu-salim-en-nasibi (15.12.2018); M. Orhan Çolak, "İstanbul Kütüphanelerinde Bulunan Siyasetnâmeler Bibliyografyası", TALİD, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, 2003, s. 359. 3. Eserin telif tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ancak müellif eserinin son bölümünde (hâtime, Ayasofya nr. 04146-001, 139b vr.) hicrî 610 yılının başlarında Bağdat'ta Nizâmiyye Medresesi'nde iken "hocalarımızdan (meşâyih) biri" olarak andığı el-İmâmü'l-Allâme Ebû Zekeriyya Yahya b. el-Kâsım'dan ravi kaynağı İmam Gazzâlî'ye kadar giden bir rivayet senediyle bazı nasihatlerde bulunduğunu belirtmektedir. Müellifin burada verdiği tarihten hareketle eserin bir ihtimal hicrî 610 yılında veya daha sonraki bir tarihte kaleme alındığını ifade etmek mümkündür.
Sınıflama (Siyaset Alanı Sınıflaması) Edeb Literatürü