Telif

et-Tenbîh alâ sebîli’s-saâde

Yazar : Fârâbî Ebu Nasr Muhammed

Detaylar

Katalog Türü Siyaset
Eser Numarası 177
Eser Adı et-Tenbîh alâ sebîli’s-saâde
Eserin Anılan Diğer İsimleri et-Tenbîh alâ esbâbi’s-saâde
Müellif Tam Künyesi Ebû Nasr Muhammed b. Muhammed b. Tarhan b. Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî
Müellif Bilinen Kısa Adı Fârâbî; Ebu Nasr Muhammed
Yüzyıl (Hicri) 4.
Yüzyıl (Miladi) 10.
Vefat Tarihi Hicri 339
Vefat Tarihi Miladi 950
Dil Arapça
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı thk. Ca’fer Al-i Yâsin, Beyrut: Dârü'l-Menâhil, 1985.
Eserin Çevirisi: Türkçe Fârâbî’nin İki Eseri: Fusûlü’l-medenî (siyaset felsefesine dair görüşler) Tenbihât ala sebîli’s-sa’âde (mutluluk yoluna yöneltme), çev. Hanifi Özcan, İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı, 2005.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Mutluluk ahlâkı konulu bu eser, Tahsîlü's-saâde'nin devamı niteliğindedir. İfrat ve tefritten sakınarak itidâl ile erdemler elde edilecektir. İnsanın övülmesine ve kınanmasına yol açan fiilleri sayar ve övülmeye sebep olan fiillerin her zaman mutluluk getirmediğini ancak isteyerek yapıldığında, ancak iyi oldukları için yapıldıklarında ve süreklilik sağladıklarında mutluluğa yol açabilirler. Bunları ayırt etmeyi sağlayan temyiz gücüdür ve bunu da mantık sanatı verir.
Eserin Konu Başlıkları 1. Bölüm: Mutluluk (mutluluğun değeri, mutluluğa ulaşma yolu), iyinin şartları, kuvve ve fiil, erdemli itidâl teorisi (itidâlin mahiyeti, ona ulaşma keyfiyeti, itidâlin gerçekleştirilmesi ve onun benzerlerinden sakınmak), haz (haz çeşitleri, hazzın ahlâkî kullanılışı), insan (insanların sınıflara ayrılması, hazzın insanlar üzerindeki etkisi) ilimlerin sanatların ve idrak edilenlerin sınıflandırılması. 2. Bölüm: Felsefenin bölümleri, mantık sanatı (mantık bir alet ilmidir, mantığın konusu), mantık ve nahiv.
Notlar Detaylı bilgi için bkz. MAHMUT KAYA, "FÂRÂBÎ", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/farabi#1 (14.12.2018); Hanifi Özcan, Fârâbî’nin İki Eseri, İstanbul: M.Ü. İlâhiyat Fakültesi Yayınları, 2014.
Sınıflama (Siyaset Alanı Sınıflaması) Felsefe