Telif

Pendnâme

Yazar : Güvâhî

Detaylar

Katalog Türü Siyaset
Eser Numarası 515
Eser Adı Pendnâme
Müellif Tam Künyesi Muhammed b. Abdullâh Güvâhî
Müellif Bilinen Kısa Adı Güvâhî
Yüzyıl (Hicri) 10.
Yüzyıl (Miladi) 16.
Vefat Tarihi Hicri 933
Vefat Tarihi Miladi 1528
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Yazma Bağışlar
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 05817
Varak Numarası 1b- 90a vr.
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Çevirisi: Türkçe Pendnâme: Öğütler ve Atasözleri, haz. Mehmet Hengirmen, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1983.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Ahlâk ve siyasete dair hikâyelerle zenginleştirilmiş mesnevî türü bu eser 2133 beyit, altmış hikâye ve 450 atasözünden müteşekkildir. Eserin hâtimesinde müellif eserin telif tarihini hicrî 933 olarak zikretmektedir. Emine Yeniterzi’nin ifadesiyle "milli kültürümüzü aksettiren" ve "atasözleriyle örülü" olan bir eserdir. Eserde zikredilen bazı özlü sözler ise şöyledir: Haya/çekingenlik rızkı engeller; Tedbîr maişetin yarısıdır; Acelecilik şeytandandır; Gurur; Dünya bir leştir ve talibi köpektir; Dinin kurtuluşu verâ’da, fesadı ise tama’dadır; Kanaat tükenmez bir hazinedir; Müşahedenin çokluğu haramın azlığıdır… vb.
Eserin Konu Başlıkları [Mukaddime], Naat. 1-5. Dürüstlük, iki yüzlülükten kaçınma, rüşvet yememe, kanaatkâr olma, insanların haklarına riâyet etme. 6-10. Evlilik, çocuk eğitimi, dostluk, komşuluk, konuşma âdâbı. 11-15. Başkalarının hatalarıyla ilgilenmeme, uğraşmama, davet edilmeden gitmemek, misafirperverlik, sadaka, sabır, iyilikseverlik.
Eserin Telif Tarihi 0933H
Notlar Detaylı bilgi için bkz. Sema Ateş, Fütûhî Hüseyin Çelebi’nin Tuhfetü’l-Mecâlis Mesnevisi Üzerinde Gramer incelemesi (Metin-Gramer-Sözlük), (yüksek lisans tezi), Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi SBE, 1999.; Güvahi, Pend-Name (Öğütler ve Atasözleri), haz. Mehmet Hengirmen, Ankara, 1983.
Sınıflama (Siyaset Alanı Sınıflaması) Edeb Literatürü