Telif

Mâ ravâhü'l-esâtîn fî ademi'l-mecî ile's-selâtîn

Yazar : Süyûtî Celâlüddîn es-Süyûtî

Detaylar

Katalog Türü Siyaset
Eser Numarası 496
Eser Adı Mâ ravâhü'l-esâtîn fî ademi'l-mecî ile's-selâtîn
Eserin Anılan Diğer İsimleri Rivâyetü’l-esâtîn fî ademi’l-mecîi ile’s-selâtîn; Mâ revâhü’lesâtîn fî ademi’d-dühûli ile’s-selâtîn.
Müellif Tam Künyesi Ebü’l-Fazl Celâlüddîn Abdurrahmân b. Ebî Bekr b. Muhammed el-Hudayrî es-Süyûtî eş-Şâfiî
Müellif Bilinen Kısa Adı Süyûtî; Celâlüddîn es-Süyûtî
Yüzyıl (Hicri) 10.
Yüzyıl (Miladi) 16.
Vefat Tarihi Hicri 911
Vefat Tarihi Miladi 1505
Dil Arapça
Eserin Türü Telif
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eser müellifin hicrî 890-905 yıllarında Baybarsiyye Hangahı şeyhliği görevinde bulunduğu esnada 901 (1495) yılında Rebîülevvel-Receb ayları arasında kaleme alınmıştır. Müellif bu dönemde hangah mensuplarının devletten aldığı tahsisatın gerekli yerlerde harcanmadığından yakınarak tahsisatın kesilmesini ister. Bunun üzerine bir takım sıkıntılara maruz kalan müellif maiyyetindeki sufîlerin maaşlarını kendisinin alması için saraya çağırılması üzerine bunu reddeder. Bu hadise bir kaç defa daha tekrar ettikten sonra Süyûtî dışında diğer mensupların maaşları ödenir. Sürekli saraya gelmeyi redden Süyûtî hakkında isyancı olduğuna dair sultânın kışkırtılması sonucu sultân elçi gönderip tekrar gelmesini ister. Bunun üzerine müellif baştan beri Hz. Peygamber'in ulemanın hükümdarların huzuruna sık sık gitmemesi gerektiği hakkındaki sünneti ve hadislerine muhalif olamayacağını savunduğu için bu durumu izah eden bu eseri kaleme alır. Ulema ve sultân arası ilişkiye değinen eserde daha önce de ifade edildiği gibi ulemanın sultânın huzuruna sıksık gitmemesi gerektiği üzerinde durulur. Müellif bu tür faaliyetlerde çokça bulunan alimleri dünyaya meyletmiş olmakla suçlamaktadır. Nitekim bu eserinin bir muhtasarı mahiyetindeki er-Risâletü’s-Sultâniyye'si de bu konu üzerine yoğunlaşmıştır. İmamoğlu eserde 61’i hadis, 70’i de haber olmak üzere toplam 131 rivayet zikredildiğini belirtmektedir.
Eserin Telif Tarihi Rebîülevvel-Recep 0901H
Notlar Detaylı bilgi için bkz.: Ahmet Taha İmamoğlu, "Gevenden ancak diken çıkar": Süyûtî’nin Gözüyle Ulema ve Siyaset" içinde, Dîvân, XVIII, sy. 35 (2013/2), s. 199-221.
Sınıflama (Siyaset Alanı Sınıflaması) Genel