Telif

el-İmâme

Yazar : Nasiruddîn et-Tûsî

Detaylar

Katalog Türü Siyaset
Eser Numarası 359
Eser Adı el-İmâme
Eserin Anılan Diğer İsimleri Risâle fî İmâmetillâhi Te'âla bi'l-Feyzü'l-Kudsî
Müellif Tam Künyesi Nasîrüddîn Ebû Ca‘fer Muhammed b. Muhammed b. Hasan et-Tûsî
Müellif Bilinen Kısa Adı Nasiruddîn et-Tûsî
Yüzyıl (Hicri) 7.
Yüzyıl (Miladi) 13.
Vefat Tarihi Hicri 672
Vefat Tarihi Miladi 1274
Dil Farsça
Kütüphane Adı Ragıp Paşa Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Ragıp Paşa
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 01461-062
Varak Numarası 268-272 vr
Yazı Türü Talik
Eserin Türü Telif
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eserinin girişinde müellif önemli dostlarından biri olan Mecdüddin Şihâbü'l-islâm Fahrü'l-ulemâ Ali b. (Mansûr b.) Nâmâver'in kendisine usûlü'd-dîn'in üçüncü rüknü olan imâmetü eimmeti'z-zâhirin hakkındaki söz hususunda bir risale kaleme almasını istediğini belirterek onun bu isteğini kabul ettiğini ifade eder. Eser toplamda üç fasıldan müteşekkildir. Ancak ikinci fasıl diğer fasıllardan daha fazla hacme sahip olup girişte de belirttiği ilmin mesâilini ihtiva eder. İlk fasılda meselenin dahil olduğu ilim dalının mevzusundan bahseder. İkinci fasılda ise İmâmet'in "ما، هل، كيف، من، لم" şeklinde soru edatları üzerinden izahının her birinin mes'ele başlığı altında anlatıldığı beş mesail yer alır. Bu bölüm eserin en önemli ve uzun bölümüdür. Üçüncü fasıl ise on ikinci İmam'ın gaybubeti/kaybolması hakkındadır.
Eserin Konu Başlıkları [Mukaddime] 1. Fasıl:… 2. Fasıl: İmâmet (mevzûsunun) üzerine kurulduğu beş mesâil: 1.-5. "ما الامام، هل الامام(يكون موجودا دائما او...)، لم (يجب ان يكون) الامام، كيف الامام، من الامام"; İmam nedir, imâm daima var mıdır, yoksa belirli dönemlerde mi ortaya çıkar, nasıl imâm, imâm kimdir" 3. Fasıl: On ikinci imâmın gaybûbeti.
Notlar Müellifin bahsi geçen dostunun onunla aynı dönemde yaşamış olan ve hicrî 645'te vefat eden Ebu Abdillah Efdalüddin Muhammed b. Namaver (Tamur) b. Abdilmelik el-Hûneci eş-Şafii olması muhtemeldir.
Sınıflama (Siyaset Alanı Sınıflaması) Kelam