Telif

es-Siyerü'l-kebir

Yazar : Şeybânî Muhammed b. Hasan

Detaylar

Katalog Türü Siyaset
Eser Numarası 33
Eser Adı es-Siyerü'l-kebir
Müellif Tam Künyesi Ebû Abdillâh Muhammed b. el-Hasen b. Ferkad eş-Şeybânî
Müellif Bilinen Kısa Adı Şeybânî; Muhammed b. Hasan
Yüzyıl (Hicri) 2.
Yüzyıl (Miladi) 8.
Vefat Tarihi Hicri 189
Vefat Tarihi Miladi 805
Dil Arapça
Eserin Türü Telif
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eser es-Serahsî'nin şerhinde belirttiğine göre İmam Muhammed'in son eseridir. Müellifin eseri telif nedenini ise şarih şu şekilde anlatır: "İmam Muhammed'in es-Siyeru's-Sağîr isimli kitabı, Şam bölgesi âlimlerin­den İbn Amr el-Evzâî'nin eline geçtiğinde Evzâî kitabın kime ait olduğunu sordu. "Irak'lı Muhammed'indir." dediler. Bunun üzerine Evzâî dedi ki: "Irak ehli nerede, bu konuda kitap yazmak nerede? Onların siyer hakkında bilgileri yoktur. Resulullah (s.a.v.)'le sahabilerinin savaşları Irak değil, Şam ve Hicaz taraflarında olmuştur. Irak o zaman henüz yeni fethedilmişti." Evzâî'nin bu sözleri İmam Muhammed'e ulaşınca, Evzâî'ye kızdı ve bu kitabı hazırlamaya koyuldu. Evzâî bu kitabı gördüğünde: "Şayet içerdiği hadisler olmasaydı kendi yanından uyduruyor derdim. Allah Teâlâ, ona cevabın doğrusuna isabet etmeyi nasip etmiştir. Allah ne doğru buyurmuştur: "Her bilenin üstünde daha iyi bilen vardır." diyerek takdirini izhar etti." Müellif eseri altmış defter halinde telif etmiş ve bunlar bir araya getirilerek dönemin halifesi Hârun er-Reşîd'e takdim edilmiştir.
Eserin Konu Başlıkları Eserin konu başlıkları şöyledir: Rıbatın Fazileti Ordu Komutanlarına Yapılan Tavsiyeler Emirlik-Ordu Komutanlığı Seriyyeler Gönderme Bayrak, Sancaklar ve Parola Savaşta Dua ve İslam'a Davet Etmek Atlardaki Bereket ve Atların İyileri Hayvanlara Çıngırak Takmanın Zararları Savaşta Bağırmak Savaşta Sarık Giymek Haram Aylarda Savaş Bedevi Arapların Hicreti Müşriklere İyilik Yapmak Savaştan Önce Mübareze Savaşta Kendisini Vuran Kimse Savaşta Akrabayı Öldürmek Öldürülenler İçin Ağlamak Kesilmiş Başları Valilere Taşımak Silah ve Binicilik Savaşa Hazırlık Savaş Hiledir Savaştan Kaçmak Dâru'l-Harb'de İslâm'ı Kabul Edip Dâru'l-İslâm'a Hicret Etmemiş Olanların Durumu Yarayı Tedavi Etmek Altın Burun Protezi Takmak Antlaşmalı Düşmanın Malları Müşriklerin Camiye Girmeleri Kadınların Hamama Gitmeleri ve Hayvana Binmeleri Para İle Cıhad Etmek Müşriklerin Kaplarını Kullanmak, Yemeklerini ve Kestikleri Hayvanların Etlerini Yemek Kişiler Ne Zaman Müslüman Sayılır? Emirlerle Birlikte Cihad Etmek Zekât ve Humus Kimlere verilir İdarecilere İtaatin Sınırı Kadınların Erkeklerle Birlikte Savaşa Katılmaları Cihad ve Yapılması Caiz ve Yasak Olanlar Artçı Şükür Secdesi Korku Namazı Şehitlik ve Şehide Yapılacak İşlemler Duşmanla Savaşmak Üzere Orduya Katılanların Namazları Hür Müslümanın, Çocuğun, Kadının, Köle ve Zimmînin Eman Vermeler Emandan Sonra Müşriklerin Saldırıya Uğraması Eman Sayılmayan Şeyler Şartlı Eman Eman Lafızları Düşmandan Eman verilen Kişinin Tasdik Edildiği ve Edilmediği Yerler Müslümanın Dâru'l-Harb'den Getirdiği Durumu Şüpheli Kadının Hükmü Eman Sayılan ve Sayılmayan Şeyler Düşman Kişinin Eman Almadan Hareme Girmesi Şüpheli Olan Eman Eman Konusunda Muhayyerlik Başkası İçin Eman İstemek
Notlar Detaylı bilgi için bkz. SALİM ÖĞÜT, "EVZÂÎ", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/evzai (14.12.2018). Eserin konu başlıkları için İslam Devletler Hukuku (çev. M. Said Şimşek, İbrahim Sarmış, İstanbul : EVS Dağıtım, 1980) adlı Türkçe tercümesi kullanılmıştır.
Sınıflama (Siyaset Alanı Sınıflaması) Fıkıh